Блог за бебе

Погача за бебе – как да организирате един вълшебен празник?

Погача за бебе – как да организирате един вълшебен празник?

Обичаите, свързани с малките бебета са много, но със сигурност един от най-важните и значими е ритуалът, свързан с 40 дни от раждането на бебето. (Погача за бебе / пита за 40 дни)

В България традицията повелява този момент да се отбележи с погача и да се поканят най-близките приятелки – жени. Те се превръщат в орисници на малкото човече и му пожелават здраво, светло и усмихнато бъдеще.

Този ден е специален, защото за първи път детето се представя не само пред най-близките хора, но и като цяло пред обществото.

Някои млади мами може да не са запознати с поверията, свързани с 40-я ден от раждането на бебето, затова ще им разкажем за всичко, свързано с празника, гостите, погачата, наричанията и поверията.

История на ритуала

Според вярванията, през първите 40 дни след раждането на бебенцето, майката все още е „нечиста“ и не е хубаво да има посещения в дома на новото семейство. Днес това вече не се спазва, но в миналото хората вярвали, че така предпазват дома от болести. Когато настъпи 40-я ден свекървата води майката и детето на т.нар. „Чиста молитва” в храм. Този ритуал се извършва от свещеник и е хубаво да се занесе бутилка червено вино, бутилка олио и здравец, завързан с червен конец като дар за Света Богородица.

Кога и как се прави погача?

Според поверията, погачата се прави на 40-ия ден, но има и възможност това да се случи в неделята, след като детето вече е навършило 40 дни. Не е проблем, ако изберете този вариант. Така има голяма вероятност всички поканени близки жени да присъстват на ритуала.

Хубаво е да направите питката сами или с помощта на бабите. Тя трябва да е сладка питка, замесена с бяло брашно, мляко, яйца, захар и сол. В някои краища на България в замесването на погачата участват всички жени, поканени на погачата. Именно тогава те вплитат своите наричания в хляба. Има менения, че не бива да се слагат набухватели в питката. Вярва се, че погачата ще се надигне само от месене и от чистите и хубави мисли и думи на орисниците.

Как протича ритуала за 40-я ден?

Както вече споменахме, традицията е на този ден да се поканят само жени, близки на майката. Задължително присъстват бабите, а свекървата води ритуала. Най-важното е всички поканени да са позитивно настроени и да предадат добра енергия на бебенцето. Според поверията, гостенките трябва да дойдат и да си тръгнат по светло. Именно затова много мами предпочитат да отбележат празника по обяд.

Какво да сложим на масата?

В миналото на трапезата при честването на този ритуал са се слагали само сладки неща, за да бъде сладък живота на новороденото. На масата са се оставяли и цели орехи, за да има бебето крепко здраве, като черупката им. Тази традиция вече не се спазва толкова стриктно. Някои момичета взимат и солени почерпки, като например малки сандвичи, хапки или брускети. Доста често младите майки предпочитат да посрещнат гостите си в ресторант с разнообразни блюда.

Как да украсим?  

Няма традиция, която да изисква дома или мястото където ще се празнува да бъде украсен за погачата. Всяка майка, обаче се вълнува много за този ден и иска да направи обстановката празнична и да посрещне гостите си на красиво декорирано място. Може да се ползват услугите на агенция или да декорирате сами. Вече има много сайтове, които предлагат украса. Ние сме фенове и препоръчваме www.babyshower.bg, където ще намерите специално селектирани декорации точно за този повод. (Погача за бебе / пита за 40 дни)

Ето как протича ритуалът:

След като всички поканени жени се съберат, майката сяда със своето бебе на стол, а останалите се нареждат около тях. Свекървата или майката на родилката представя детето. Произнася името му, кога се е родило и кои са родителите му.

След това две от момичета с двама живи родители вдигат и държат бяла кърпа над главите на майката и бебето. Трета жена разчупва погачата над тях, като всички трохи трябва да останат в кърпата. Символиката е те да бъдат винаги сити.

Първото парче от погачата е за Света Богородица и Младенеца, и се оставя в кърпата, а второто – за детето. Това парче, само се допира до устата на бебето, а майката го изяжда. Останалите парчета се раздават на гостите. Всеки трябва да си хапне от празничния хляб, потопен в мед.

Според поверието, всяка жена, която присъства, трябва да хвърли малка сума пари в кърпата, най-добре монети. С тях бебенцето ще си „купи“ здрав като монетите сън. След това всяка гостенка започва да орисва с хубави думи.

Важното е наричанията да са с добри намерения и да са от сърце.

Ето и някои примерни наричания:

  • Да расте щастливо, здраво и силно;
  • Да е обгрижвано и обичано;
  • Да е с добро и храбро сърце;
  • Да следва смело пътя си;
  • Да е засмяно и работливо;
  • Да е светъл пътя му;

След като всяка орисница е изрекла своето хубаво пожелание, майката завършва ритуала с думите: „Добре си ми дошъл/ла и името на детето. Нека реченото да бъде сторено!”

Момичетата, които държат кърпата я завързват, но не много хлабаво, за да не е разпиляно детето, не и много стегнато, за да не е стиснато . След това я поставят на най-високото място в къщата, за да израсте детето голямо.

Вързопа трябва да остане на това място поне 40 дни. След това парчето пита трябва да се разчупи на трохи и с него да се нахранят животинки, например гълъби, за да може нареченото за бебето да се разнесе на далече и да се сбъдне. (Погача за бебе / пита за 40 дни)

Какво да подарим на този ден?

Ако сте поканени на погача за бебе, хубаво е да носите сладки неща, които са символ на „сладкия живот“ за майката и нейното дете.

Задължително е да донесете подарък за бебето и майката.

В миналото подаръците са били доста символични, като например:

Конци от дрехите – в миналото са вярвали, че ако всяка от поканените жени остави конец от дрехата си до креватчето на бебето, сънят му ще е спокоен и пълноценен.

Светена вода – с която да се напръска дома и стаята на бебето за здраве.

В днешно време по-ценени са практичните и красиви подаръци.

Подаръкът, който модерните майки много харесват е кутия пълна с подаръци за бебето – красиви дрешки, пелени, аксесоари и играчки.
Има различни комбинации от продукти, които са грижливо съчетани в кутии за малка госпожица или кутии за малък господин .

Тенденция при подаръците за този повод са също персонализираните подаръци, които показват специално отношение.
Персонализирана рамка с данните от раждането, фотоалбум или бебешки дневник.

Подходящи са също и подаръците, които ще са от полза, като чувалче за сън, хавлийка за баня, комплект чаршафчета или бебешка козметика.

Разбира се винаги актуални са златните колекционерски монети или икона.

Най- важното е подаръкът да бъде от сърце и бебето да е орисано с любов!

Свързани публикации